Профілактика сальмонельозу
 
Image

В м. Сміла за 6 міс 2019р зареєстровано 16 випадків сальмонельозу (за 6 міс 2015р – 5 випадки) в червні зареєстровано 10 випадків, по Черкаській області за 6 міс 2019р - 122 випадки, що на 11,9% більше ніж за 6 міс 2918р, з них 31,1% дітей.

Сальмонельоз - інфекційне захворювання тварин, птахів та людей, яке зумовлюється численними бактеріями роду сальмонел і характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму. Сальмонелам властива надзвичайна стійкість до факторів навколишнього середовища. Так у кисломолочних продуктах за температури +4°С сальмонели зберігаються протягом 48 годин, у молоці за кімнатної температури – до 4-10 діб, у холодильнику у сирах – від 7 до 13 місяців. У яйцях птахів сальмонели можуть зберігати життєздатність до 3-9 місяців, у ковбасних виробах – від 6 до 130 днів. Соління та копчення м’ясних продуктів не гарантує від зараження, скільки у копченому м’ясі із 12-19% вмістом солі збудник зберігається до 75 днів.

Для сальмонельозу характерно тяжкий перебіг, а ризик зараження хворобою досить великий. Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами. Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а також людина. Великий відсоток випадків зараження людини відбувається через продукти харчування – яйця, м’ясо птахів, тварин, риби, а також готові продукти, що не підлягають термічній обробці – салати, фрукти, кондитерська продукція.

Джерелом інфекції можуть бути і люди, хворі на сальмонельоз. Особливу небезпеку вони несуть, якщо працюють на харчових підприємствах, у дитячих дошкільних і лікувальних закладах, пологових будинках, оскільки можуть спричинити епідемічні спалахи сальмонельозу.

Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні спільного кухонного приладдя. Найбільшу небезпеку являють такі продукти і страви, які після приготування не піддаються термічній обробці, і, особливо, якщо вони тривало зберігаються при кімнатній температурі.

Якщо вас укусила чи лизнула безпритульна або дика тварина, негайно зверніться до лікаря! Зволікання може коштувати життя!

Сальмонельозу властива різноманітність проявів хвороби. При харчовому зараженні розвивається, як правило, сальмонельоз типу харчової токсикоінфекції. Інкубаційний період від кількох годин до 1-2 днів. Гостро та швидко розвиваються явища гастроентериту та гастроентероколіту (біль у животі, блювання, пронос). Підвищується температура тіла, спостерігається розлад гемодинаміки на фоні токсикозу та зневоднення. Випорожнення прискорюються, вони рідкі, пінисті, дуже неприємного запаху.

Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати певні правила:

  • не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже вони продаються без вкрай важливого ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин. На вигляд вони можуть бути якісні, адже під час розмноження сальмонел смак, колір, запах продуктів не змінюються;
  • м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;
  • під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю. Скажімо, ножі, дошки – окремо для сирого м’яса і готових виробів. Це вкрай важливо для запобігання вторинного зараження сальмонелами виготовлених страв із сирих продуктів;
  • всі швидкопсувні продукти потрібно зберігати у холодильнику;
  • необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо, після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету. Якщо не має умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук.

Не порушуйте цих правил! Адже виконати їх легше, ніж потім лікуватися!


 

1
Лікарі ПМСД м.Сміла

Завантажити

2
Епідемічна ситуація щодо сибірки

Завантажити

5
Грудне вигодування

Завантажити

6
Імунопрофілактика у дітей

Завантажити

11
Про шкідливі звички

Завантажити

12
Сердцево-судинні захворюваня

Завантажити

14
Головне про правець

Завантажити

15
Догляд за важкохворою дитиною

Завантажити

16
Поїхати за кордон з дитиною - легко

Завантажити

17
Інфекційна захворюваность за 2019 р. по м. Сміла

Завантажити

18
Дії медиків при виявленні ознак насильства

Завантажити


 

7
10 жовтня
Всесвітній день психічного здоров'я
Детальніше
4
18 жовтня
Європейський день боротьби з торгівлею людьми
Детальніше
5
24 жовтня
Всесвітній день боротьби з поліомієлітом
Детальніше Детальніше
6
1 грудня
Всесвітній день боротьби зі СНІДом
Детальніше
17 квітня
всесвітній день гемофілії
Детальніше
24 квітня
Всесвітній тиждень імунізації
Детальніше